Recension: Tour de France 2013

Tour-De-France-2013

Jag tar och sätter tänderna i Tour de France 2013 – 100th Edition, kommer jag få cykla runt och tävla med de stora grabbarna eller kommer jag hamna i diket direkt? Klicka vidare så får ni se precis vad jag tycker om spelet.

Jag cyklar dagligen, det är så jag tar mig till jobbet. Utöver det har cyklar i stort sett inget att göra i mitt liv så jag gav mig an Tour de France 2013 med öppet sinne och nävarna på styret. Jag är inte speciellt imponerad av något i spelet. Grafiken imponerar inte, själva cyklisterna ser rätt okej ut även om de är lite stela i sina animationer. Miljöerna och bakgrunderna är tråkiga och simpla, nästan på gränsen till fula i mitt tycke. Det kan ju mycket väl bero på att det är en massa cyklister på skärmen samtidigt som gör att bakgrunderna inte har högre upplösning, dock är det ett plus att spelet inte hackar eller laggar till med så mycket på skärmen samtidigt. Det är ju tråkigt att miljöerna känns så intetsägande då de cyklar runt i väldigt vackra miljöer i verkligheten, hade de lyckats få dom att kännas mer levande och snygga så hade det gjort mycket för känslan.

Man kan i alla fall få upp en ordentlig fart på cykeln i nedförsbackar och det är en rätt härlig känsla. Men det är väl ungefär där det positiva för min del tar slut.

Spelet går ut på att köra runt på ett par banor som är tagna från det riktiga Tour de France och tyvärr så ser dom flesta precis likadana ut, de spelas även på precis samma sätt allihop. Så det hela blir väldigt tråkigt och enformigt snabbt.

Menyerna i spelet känns jobbiga och komplicerade, de ser bra ut men det är svårt att hitta precis vad man söker. Det känns som man ska känna till lite av detta redan innan man börjar spela.
Hur som helst börjar du spelet med att välja vilken karaktär du vill spela som, olika karaktärer har olika styrkor och svagheter. De har även olika cykelmärken från en rad kända tillverkare. Jag kände dock aldrig att det gjorde så stor skillnad om man valde en karaktär framför den andre, de kändes precis likadana.

Någon skulle vara snabbare eller vara bättre i uppförsbacke, men det var som jag tidigare nämnde aldrig något jag själv kände. Innan du börjar ett av racen får du även valet att fylla på med lite snacks eller någon energi dryck. När din cyklist blir trött så piggar du upp honom direkt och han får ny energi. Man får även akta sig så man inte pressar sin cyklist för hårt, då blir hans hjärtslag högre, han tappar fart och skärmens kanter blir röda och blinkar till. Han återhämtar sig dock efter en liten stund. Om man attackerar (du får cyklisten att ställa sig upp och trampa på snabbare) så riskerar du även att trötta ut honom betydligt snabbare. Många gånger får du bara sitta och trycka in R2 och styra din karaktär så du inte råkar cykla in i något, kontrollerna är okej och de funkar för spelet men det känns som du gör väldigt lite. Bortsett från de gånger du ska växla, cykla snabbare eller bromsa.

Personligen har jag lite svårt att se vem det här spelet ska tilltala, cykelfantaster? Ja, det är mycket möjligt de kan få ut något av detta eller så får man kanske vara ett fan av Tour de France från början för att uppskatta spelet. Men det gör ju knappast spelet bättre, även om man lättare kan ta till sig dess innehåll. Som sagt så är det troligen de som gillar sporten som kan få något ut av detta, det här spelet var inget för mig och jag har svårt att rekommendera detta till någon.

Största +
Rätt skön fartkänsla i spelet
Mycket på skärmen samtidigt utan strul

Största –
Komplicerat
Inte för alla

2av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *