Recension: Deadpool

Deadpool_The_GameAtt Marvels antihjälte Deadpool skulle få ett eget spel var bara en tidsfråga och nu har High Moon Studios skridit till verket och skapat ett sådant. Deadpool har tidigare gästspelat i bland annat Marvel vs. Capcom 3 men nu är han alltså här i ett alldeles eget äventyr signerat skaparna av Transformers: Fall of Cybertron.

Lyckas Deadpool (spelet) göra Deadpool rättvisa eller räcker det inte med bara en stark huvudrollsinnehavare?

Deadpool - 1
Även om jag i grunden inte har läst något av seriealbumen med Deadpool så är jag välbekant med karaktären sedan tidigare då jag både spelat spel och sett många av Marvels filmer och det är inte utan anledning som ”Merc with a Mouth” har blivit en personlig favorit bland seriekaraktärerna. Det kommer alltså knappast som en överraskning att detta var ett spel jag sett fram emot ett bra tag särskilt då Nolan North som gjort rösten till bland annat Nathan Drake även spelar Deadpool den här gången.

Är du en person som bara gillar ”seriösa” spel så kan du sluta läsa redan här för Deadpool är precis raka motsatsen till detta, faktum är att till och med självaste Duke Nukem kan framstå som seriös jämfört med Wade Wilson aka Deadpool. I princip hela spelet är uppbyggt på den smått absurda humor som präglar karaktären och han bryter ständigt den fjärde väggen och talar med spelaren precis som i serierna.

Kortfattat så går handlingen (finns det en sådan också?) ut på att Deadpool har hotat spelutvecklarna på High Moon Studios genom att skicka absurda mängder sprängmedel och därmed fått dom att göra ett spel där han har huvudrollen. I spelets inledning så kommer ett bud och lämnar ett paket innehållandes det manus som Deadpool skall följa men det gör han självklart inte utan följer mer mallen där det gäller att ta död på allt som rör sig i spelet. Deadpool handlar till 99% om två saker: att döda folk och att skratta åt humorn och båda dessa faktorer är ingredienser till ett underhållande spel enligt mig, då särskilt eftersom jag behövde en mer lättsam upplevelse efter Joel och Ellis tunga resa i The Last of Us. Spelet är så sjukligt ”over-the-top” att det knappt går att beskriva i den här recensionen utan måste helt enkelt upplevas själv.

Då Deadpool har samma typ av läkningskraft som Wolverine så innebär detta att han i princip är odödlig men spelet löser detta genom att det tar en stund innan livet laddas upp igen efter man tagit skada av de ondsinta fienderna. Tar man för mycket skada på för kort tid så får han alltså ändå besöka Sankte Per (eller den kvinnliga liemannen i Deadpools värld).

Deadpool - 2
Rent spelmässigt så fungerar det ungefär som i de flesta andra tredjepersonsspel som fokuserar på närstrider, du har alltså kombosystemet från God of War blandat med uppgraderingarna från Devil May Cry och detta fungerar absolut helt okej. Deadpools starka sida är inte stridssystemet dock utan det bleknar något om man jämför med de titlar där High Moon Studios hämtat ”inspiration”, du kan exempelvis kontra fiendens attacker genom att bara trycka cirkel vilket gör att utmaningen från ovan nämnda titlar inte riktigt finns där.

Humorn är som sagt helt underbar hela spelet igenom och bland favoriterna kan nämnas när Deadpool stiger in i en 8-bitarsvärld eftersom spelets budget har tagit slut varpå han hotar utvecklarna (igen) att fixa det hela. Spelet är även helt sanslöst våldsamt från början till slut och huvuden, kroppsdelar, tarmar med mera huggs av till höger och vänster vilket helt passar tonen som sätts redan i inledningen. Desto högre kombos du gör desto mer DP Points (spelets valuta) får du som du kan använda på en rad olika uppgraderingar av både svärd, handeldvapen med mera. Deadpools största problem är främst att det blir enformigt väldigt fort samt att det tar slut på runt 5 timmar varpå det enda andra spelläget förutom kampanjen är några kartor där du möter olika vågor av fiender och därmed ska överleva så länge som möjligt. Det gör dock inte så mycket eftersom spelet är kul så länge det varar och något man gärna spelar om på högre svårighetsgrader.

Deadpool - 3
Då detta utspelar sig i Marvels universum så finns även andra seriekaraktärer med som bland annat Wolverine, Mister Sinister med flera, dessa är dock inte spelbara då det är Deadpools egna spel som han uttrycker det men gästspelen är helt klart kul och går i princip ut på att Deadpool ska visa att han kan göra allting bättre själv än alla andra hjältar tillsammans.

Att kameran är viktig i ett spel av denna typ är inte en överdrift och i det här fallet så är den något klumpig och det händer alltför ofta att man blir skadade av fienderna när den fastnar i väggar och inte fungerar som den bör. High Moon Studios borde fokuserat mer på den biten då det inte är ett problem som präglat deras tidigare titlar.

Sammanfattningsvis så är Deadpool ett rent absurt och härligt spel präglat av kul humor och en störtskön huvudkaraktär. Deadpool själv tycker dock att detta är världens bästa spel, lita inte på honom för han ljuger på den punkten. Det är dock ett rejält underhållande och lättsamt actionspel så länge det varar och jag hoppas innerligen att inte detta är sista gången vi får stifta bekantskap med snubben.

Största +

Underbar huvudkaraktär
Humorn
Kräver ingen tankeverksamhet för att spela

Största –

Jobbig kamera
För kort
Något enformigt i längden

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *