Recension: Persona 4 Golden

Persona_4_Golden_vitaNär Shin Megami Tensei: Persona 4 släpptes för nästan fem år sedan så fick det inte bara ett varmt mottagande i hemlandet Japan utan även i resten av världen och det blev snabbt en kultfavorit för många spelare. Trots att spelserien i grunden är så japansk den bara kan bli så var det något med Persona 4 som lockade västvärlden att plocka upp och bli beroende av spelet.

Nu, fem år senare så släpps spelet igen till PlayStation Vita under namnet Persona 4 Golden och detta är en uppgraderad version av originalet med en rad förbättringar. Räcker detta för att öka försäljningen av konsolen som en hel del spelare gett upp hoppet om?

Persona 4 Golden - 1
Persona 4 Golden utspelar sig i den fiktiva japanska stadsdelen Inaba dit den namnlöse huvudkaraktären precis blivit förflyttad för att bo hos sin farbror och kusin samt gå ett år i skolan. Det dröjer dock inte länge förrän en rad mystiska händelser inträffar och huvudkaraktären samt hans skolkamrater blir indragna i en makaber mordutretning där antalet offer bara ökar och ökar.

Efter ett tag börjar det gå rykten på skolan att en annan värld döljer sig innanför TV-apparater om man slår på dom en regnig dag vid midnatt, dock avfärdas detta snabbt som rent löjeväckande rappakalja ända tills dess att huvudpersonen och hans vänner bestämmer sig för att testa detta. Att se gänget sugas in i TV:n på det lokala varuhuset Junes till en annan värld var en omtumlande och flummig upplevelse första gången och för mig som inte spelat originalet till PlayStation 2 var den extra spännande. Det är i denna TV-värld som spelets strider utspelar sig och den här världen måste besökas många gånger innan resan är över.

En del av charmen med Persona 4 Golden är att man för ovanlighetens skull när det gäller rollspel inte är en karaktär som är en hjälte som fått i uppdrag att rädda världen utan en helt vanlig skolpojke som dras in i någonting han inte riktigt förstår samtidigt som han måste hantera vardagens alla problem och sysslor med allt vad det innebär. Detta är inte bara unikt utan det gör också att spelet slipper falla in i samma rutiner och klyschor som så annars är vanligt för en genre som mest stått på samma ställe sedan den skapades.

Trots att Persona 4 Golden i grunden är ett traditionellt rollspel så är det också en slags social simulator och spelet går lika mycket ut på att skaffa kärleksintressen som att bekämpa demonerna i TV-världen. Detta faktum gör att spelet får en mycket större variation än vad som vanligtvis finns i andra rollspel då det är minst lika spännande att springa runt och mingla, lyssna på folks problem, äta middag och annat som det är att bekämpa demoner. Hela systemet med att knyta kontakter kallas för ”Social Links” och det finns ett flertal sådana att få varav en del, bland annat med Marie, är helt nya för den här nyversionen till PlayStation Vita.

Det finns dock en hake med alla funktioner då det mesta i Persona 4 Golden går på tid och du har bara ett begränsat antal dagar på dig att slutföra vissa saker vilket innebär att du måste planera extra noga inför allting du gör. Detta tillför ytterligare en strategisk dimension till spelet då du kanske väljer att prioritera att träffa en tjej du är intresserad av (Chie, jag kollar på dig) istället för att exempelvis äta middag på någon av de restauranger som finns tillgängliga. Under de flesta dagarna utspelar sig morgnarna på skolan förutom när det är lov och efter det kan du bara utföra en annan aktivitet innan det blir kväll.

Persona 4 Golden - 2
Striderna i spelet är i stort sett ganska traditionella och har inslag av både Final Fantasy och Pokémon då du använder dig av olika monster, så kallade ”Personas” för att bekämpa fienderna. Du kan genom en plats vid namn Velvet Room tidigt i spelet välja att kombinera två eller tre monster för att istället skapa ett som är mer kraftfullt inom vissa områden och det är här de tidigare nämnda ”Social Links” spelar roll då dessa förstärker processen att skapa nya monster. Desto bättre relation du har med någon desto starkare blir ditt nyligen skapade monster vilket är ytterligare en anledning till att du måste prioritera vad du tycker är viktigt i spelet.

Det som gör att Persona 4 Golden är så pass bra är dels att karaktärerna i spelet är väldigt älskvärda och har en personlighet som överträffar det mesta i spelväg, till och med de engelska röstskådespelarna gör ett väldigt bra jobb. Även mordutredningen kring vilken större delen av spelet kretsar gör att du vill fortsätta spela då man verkligen vill veta vem gärningsmannen är som tar livet av alla dessa människor.

Då detta från början är en titel till PlayStation 2 så är grafiken som mest funktionell utan att vara direkt snygg, det som imponerar desto mer är den fantastiska designen som är väldigt tilltalande både när det gäller de spelbara karaktärerna samt alla fantasifulla miljöer du besöker under resans gång. Desto mer imponerande är det helt otroliga soundtracket som är komponerat av Shoji Meguro och det lyckas verkligen fånga atmosfären i spelet perfekt. Jag kan till och med gå så långt som att påstå att det kanske är den här generationens bästa spelmusik och då vokalbaserade låtar brukar vara en dålig idé i spelsammanhang så är de här som mest passande. Låten som spelas under striderna exempelvis är vansinnigt beroendeframkallande och man blir verkligen sugen på att slå fienderna på käften när man hör den.

Persona 4 Golden är helt enkelt ett spel som dryper av cool atmosfär, stämning och musik och det närmaste exempel jag kommer är Jet Set Radio som förvisso inte är ett rollspel men likväl ett spel som har samma perfekta blandning när det gäller ovan nämnda ingredienser. Till och med menyerna i spelet är ruskigt snyggt designade och passar temat med TV-världen perfekt. På tal om TV så kan du en bit in i spelet även växla till nya TV-kanaler som pausunderhållning och dessa sträcker sig från allt till riktiga liveframträdanden av spelmusiken till trailers för övriga spel i Shin Megami Tenseis universum.

Persona 4 Golden - 3
Jag kan som recensent inte komma på någonting negativt alls med Persona 4 Golden utan det är i de flesta avseenden det perfekta spelet och utan tvekan det bästa som släppts till PlayStation Vita i dagsläget och jag tror personligen det kommer dröja länge innan någon annan titel kommer att slå det här. Att besöka Inaba är en beroendeframkallande upplevelse som hela tiden ger mersmak då man vill veta vad som händer nästa dag, vad som händer om man interagerar med just den personen och vad som väntar i nästa besök i TV-världen.

En sak som dock bör nämnas som kan avskräcka en del spelare är den vansinnigt långa prologen fram tills dess att du kan spela fritt. Det tar över 3 timmar innan du känner att du har någon kontroll över karaktärerna och deras livsöden men trots detta så är det 3 väldigt intressanta timmar som i alla fall jag uppskattade väldigt mycket.

Gillar du rollspel så är Persona 4 Golden den mest givna köprekommendation jag någonsin har gett och om du inte har gett dig på genren än så är detta spelet som får dig att vilja upptäcka den mer. Mitt största råd är att inte låta inledningen avskräcka er då detta är en helt otrolig spelupplevelse som bara väntar på att få upptäckas, mitt enda misstag var att jag själv inte upptäckte den för 4 år sedan när spelet släpptes ursprungligen!

5av5

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *