Tre anledningar till att älska spel (Del 1)

Detta är en ny artikelserie på PS3Sverige där redaktionens medlemmar skriver sina egna kärleksförklaringar till de tre spel som betytt mest i deras liv. Spelens format spelar ingen som helst roll, här finns inga gränser för kärleksförklaringarna. Läs vidare och var beredd på att bli inspirerad…

The Legend of Zelda: A Link to the Past

Förmodligen det spel som haft störst inflytande på mitt spelintresse. Visst, jag spelade TV-spel långt innan det släpptes men inget slår den känslan på releasedagen då jag ivrigt satt och väntade på att min far skulle komma hem med spelet efter jobbet. Den magiska stunden då jag med skakiga händer stoppade i spelet i konsolen är helt oslagbar för min del, minns att jag och far min satt och spelade spelet i dryga två veckor innan det var avklarat och det kändes som en underbar resa som aldrig skulle ta slut.

Antalet minnen från denna titel är så pass många att alla inte ens får plats i denna artikel. Flöjtpojken som blev förvandlad till ett träd förblir spelhistoriens mest sorgliga ögonblick, inte ens Aeris död i Final Fantasy VII berörde mig så pass mycket och alla mina försök att rädda bollen som blir sparkad på uppe på Death Mountain är otaliga och till slut tvingades jag ge upp då det var omöjligt.

The Legend of Zelda: A Link to the Past är ett utmärkt exempel på det uttjatade ordet ”spelmagi” och jag tvivlar starkt på att något spel kommer beröra mig på samma sätt igen.

Chrono Trigger

Då spelet släpptes så fanns det ej i Sverige utan jag minns att jag importerade ett exemplar med tillhörande adapter från en liten, lokal spelbutik och betalade multum för det efter att det hypats i otaliga tidningar. Den dryga tusenlappen det gick på visade sig dock snart vara mer än värt besväret då det är ett av tidernas överlägset bästa spel.

Tidsresor är ett ämne som alltid fascinerat mig på flera punkter och här får man sätta sina egenskaper på prov till det yttersta. Det du påverkar i forntiden har konsekvenser för framtiden med mera och karaktärsgalleriet är bland det skönaste jag upplevt.

Även från denna titel så har jag otaliga minnn och Chrono Trigger är ett spel som jag plockar fram än idag med jämna mellanrum då det är så pass lättillgängligt.

Yasunori Mitsuda som komponerat musiken är min absoluta favoritkompositör i spelsammanhang och detta kan mycket möjligt vara hans magnum opus då det inte finns en enda låt som inte fastnar i huvudet efteråt. Att första gången få besöka Millennial Fair och lyssna till tonerna av den glada musiken eller att möta roboten Gato och vinna silverpoäng från honom var en fruktansvärt mäktig upplevelse som står sig än idag.

Chrono Trigger är ett utmärkt exempel på ett spel som inte har några negativa punkter utan är ett perfekt spel rakt igenom som man kan spela hur många gånger som helst.

Xenogears

Fei Fong Wongs fantastiska resa är värd varje superlativ jag kan ge den då det enligt mig är det absolut bästa spelet genom alla tider och jag tvivlar på att något spel i framtiden kan få mig att ändra åsikt i den frågan.

Jag har aldrig någonsin upplevt en bättre eller mer välskriven handling i något medium oavsett om det handlar om filmer, böcker eller spel. Squaresoft (numera Square-Enix) hämtade inspiration från bland annat Freud, Jung och Nietzche när de skrev storyn och det märks tydligt då den präglas av både existentiella frågor, moral, kärlek och religion.

Även här spelar musiken en stor roll i spelarens integration med karaktärerna och återigen är det Yasunori Mitsuda som komponerat den. Det har släppts otaliga skivor med orkestrerad musik från spelet och det talar sitt tydliga språk, ”Flight” och ”Knight of Fire” är tidlösa visor enligt mig.

Det tråkiga med Xenogears är att så få personer verkar ha upplevt det, det borde nästan vara lag på att ha spelat igenom det minst en gång om man har ett spelintresse överhuvudtaget, så bra är det.

Det har släppts en rad ”andliga” uppföljare till Xenogears men ingen av dessa lyckas överträffa originalet hur gärna de än har försökt.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *