Recension : Battlefield 3

Det är det största spelet i svensk historia och det har varit under utveckling i fyra år, det är också ett av årets mest uppmärksammade spel. Kan Battlefield 3 triumfera till att vara det bästa spelet i serien och förtjänar det all den uppmärksamheten?

Jag har spelat FPS-spel i väldigt många år och det började för mig, som det gör för så många andra, på PC. Battlefield var en spelserie som jag upptäckte ganska sent i mitt liv. Det var när Electronic Arts slog på stortrumman för Battlefield : Bad Company som jag snärjdes in i serien och därifrån så har mitt Battlefield-bibliotek fyllts på eftersom. Efter timmar och nätter framför min PC med Battlefield 2 och detsamma med Battlefield : Bad Company 2 på mitt PS3 så har jag gått och väntat och längtat efter nästa spel i serien.
Battlefield 3 är ett spel som fått väldigt mycket uppmärksamhet i all världens media och här på hemmaplan så har de svenska utvecklarna DICE varit i tv-soffor och intervjuer hos både SVT och TV4, även vi på PS3Sverige fick en intervju med dom så senast som i somras. Grabbarna och tjejerna borta i Stockholm på DICE har tagit Battlefield-konceptet ännu ett steg framåt med all den förstörelse vi först fick uppleva i Bad Company, nu har förstörelsen skruvats upp ett par steg till och det går nu att förstöra ännu mer i spelvärlden. De har även en singleplayer kampanj i det senaste spelet, då med en allvarligare ton och fokus på realism, men någon koppling till vad som sker i dagens krig är det inte snack om. Spelserien är såklart igenkänd och hyllad för sin excellenta multiplayer och i Battlefield 3 så är det som att ingenting har låtits gå till spillo. Spelaren har en bred arsenal med både vapen och fordon och allt är toppat med en otrolig grafik. Här följer min recension av spelet.

 

 

Handling

Vi befinner oss ett par år framåt i tiden, året är 2014. I spelet så tar du främst rollen som Sergeant Henry ”Black” Blackburn, en USMC-soldat vars senaste tid inom kåren varit en rejäl berg-och-dalbana och de beslut som tagits har satt honom i en förhörsstol i New York. där hans lojalitet till hemlandet ifrågasätts. Under förhöret så får vi uppleva Black’s minnen av det som hänt och bekanta oss med andra karaktärer som är sammanlänkade med historien som den kvinnliga F-18 piloten Jennifer Hawkins, stridvagnsföraren Jonathan Miller och den ryska agenten Dimitri ”Dima” Mayakovsky. Det hela börjar i norra Irak med Sgt. Blackburn och sökandet på ett IED-hot som är i händerna på en fientlig milis kallad PLR. Därifrån går resan vidare från Irak till Iran där uppdraget är att fånga PLR-ledaren och efter en strategisk räd mot diverse byggnader i staden Tehran så hittar dom en låda för tre ryska atombomber varav två stycken saknas och kartor över städerna Paris och New York finns även med i lådan.

Härifrån hoppar vi mellan de olika karaktärerna och några av de mest minnesvärda stunderna i spelet är flygplans-uppdraget där du är andrepilot i ett F-18 plan och uppdraget där du börjar med att hoppa ut från ett plan för att sen segla ner i ett skogsparti för att sen infiltrera en lyxvilla och klimaxet till allt ställer sig som spelare inför ett moraliskt, avgörande val.

För er som föredrar ”Saving Private Ryan” och ”Black Hawk Down” framför filmer som ”Pearl Harbor” och ”Rambo” så kommer ni, så som jag, lägga ifrån er kontrollen i slutet med ett mättat leende vid eftertexterna.

Det är en handfull händelser under kampanjen som gav mig en rejäl wow-känsla, känslan av att ha varit med om något maffigt men också det band man knöt med de i sitt förband. I Battlfield 3’s story så är det inte snack om att ha x-antal explosioner i löpet av 1 minut, jag skulle säga att vi får ta del av hur livet i viss mån utspelar sig i kängorna på en soldat i dagens krig där han/hon kan ifrågasätta sin insats och frukta för sitt liv men också värdet av ens relation till de männen vid din sida och adrenalinet som rusar igenom en när man står öga mot öga med sin fiende på en öppen åker och minsta felsteg kan vara en säker död. Om jag skulle beskriva storyn med ett enda ord skulle det vara : spännande!

 

 

Multiplayer

Det finns stridsvagnar, båtar, jeepar, flygplan, attackhelikoptrar, transporthelikoptrar och olika sorters bandvagnar med AA-vapen. Allt ett slagfält och ett Battlefield-spel behöver! En sak är säker och det är att du kommer ha mycket att göra i Battlfield 3. Det finns en stor arsenal av vapen att låsa upp och till dem en hel gottelåda med sikten och andra tillbehör. Utöver tillbehören för dina vapen så låser du upp nya egenskaper och styrkor för de olika fordonen. För de som vill sätta sig bakom spakarna på ett stridsflygplan eller en helikopter i spelet måste börja samla poäng fort för att låsa upp facklor (IR flares) så de fort kan skaka av missiler från både luft- och markattacker. Sedan att bemästra kontrollen för dessa två är en annan femma, det är inte lätt och det är tyvärr många som gör halvdana försök för att sen dumpa till exempel en attackhelikopter som i värsta fall hamnar i fiendens klor.
Jag var med och testade spelet i beta-fasen och har som sagt tidigare spelat en hel del av Battlefield-spelen tidigare, så konceptet är inte okänt för mig och för nybörjaren bör det inte vara så svårt att begripa vad det går ut på ; det klassiska spelläget ”Conquest” går ut på att ta över kontrollpunkter som är utspridda på kartan. Båda lagen har sin egen hembas med ett begränsat antal fordon, även ett menuellt AA-system för att skydda mot flygplan och helikoptrar. Om det ena laget har mer än hälften av kontrollpunkterna så tappar motståndarenslag ”tickets”/”spawns” och om de inte lyckas vända matchen till deras fördel och tar tillbaka kontrollpunkterna så slutar de som förlorare.

Det andra spelläget kallas ”Rush” där ett lag ska armera två bombstationer (M-COM’s) för att kunna avancera och vinna matchen. Motståndarens roll är såklart att förhindra detta. Det attackerande laget har dock bara ett limiterat antal ”tickets” att använda sig av och varje gång någon dör så förlorar dom en av dessa – när de är slut är matchen slut.

 

 

Battlefield-serien har en historia genom åren att ha en tuff början med stabila servrar, men PS3-versionen har inte haft alltför stora problem med detta och spelet fick även väldigt tidigt en patch som såg till att lösa problem som lagg och rubber-banding. Jag har vikt många, många timmar i multiplayer-delen och kan inte säga annat än att jag är oerhört nöjd och är än inte mättad. Jag vill bara låsa upp mer och mer, prova nya taktiker och stunts och låta spelsessionen gå ännu längre in på småtimmarna!
Den andra delen av flerspelarläget i Battlefield 3 är något nytt för serien ; co-op. Du och en vän slår er samman online via PSN och tar er an 6 stycken olika uppdrag. De är relativt långa och dalar i tempo och vad du och din vän får i uppdrag att göra. Ett uppdrag sätter en spelare bakom spakarna på en attackhelikopter och den andre som skytt för kulsprutan. Ert uppdrag är att eskortera en grupp soldater på marken från luften och hjälpa dom ta sig fram till en husbyggnad där en general är fångad. Motståndet består av soldater på marken men även fordon som ser er som det största hotet och skjuter frenilt efter er. Andra uppdrag utspelar sig oftast på marken mot blandade typer av fiender och scenarios. Jag menar på att man behöver prata i headset med sin partner för att få ut det mesta av co-op-delen och även för att klara det hela med livet i behåll. Som man säger så är kommunikation A och O.

DICE har varit lite fiffiga och gjort så att vissa vapen till multiplayer-delen går Endast att låsa upp genom att spela och samla poäng i co-op-delen, vissa ställer sig med en butter min till det men jag ger det hela tummen upp. Fler spel borde uppmuntra till lagarbete och här görs det verkligen det. Sist ut är det sociala nätverk som är sammankopplat med spelets multiplayer kallat Battlelog. Där skapar du en pluton/klan, har en översikt på matchstatistik och resultat men även den vanliga så som din träffsäkerhet, win/loss-ratio och vilka medaljer och utnämningar du förtjänat med mera.

 

Kontroll

Jag är något missnöjd här. Jag är förvånad över utvecklarens val att bara inte kopiera den kontroll som var i Bad Company 2 till Battlefield 3, istället har resultatet blivit en kontroll med ett input-lag som gör att finjusteringar inte är alls lika exakta och marginella som i det förra spelet i serien. Det sagt så är den inte så hemsk att jag inte kan spela spelet eller ta mig tålamod, det har helt enkelt blivit en vanesak. När vi sen kliver in i ett fordon så har det enligt mig blivit en förbättring och särskilt helikoptrarna har fått en mer tyngd i sig och känns mer äkta i sin styrning så att säga. Klagomålen sägs ha gjort sig hörda hos utvecklaren men någon åtgärd eller fix har inte kommit än.

En ny egenskap för konsolversionen av Battlefield är att du nu kan gå prone vilket i sig öppnar upp fler taktiska möjligheter och det är perfekt för när du behöver smyga dig förbi en fiende och ge ifrån dig så lite ljud som möjligt. Annars så kommer du känna dig som hemma om du spelat ett FPS-spel innan men glöm inte bort att vapnens rekyl och något som kallas för gravitation är ett faktum i Battlefield 3!

 


Grafik

DICE uppdaterade sin gamla grafikmotor Frostbite till Frostbite 2 för Battlefield 3 och resultatet är ett av de snyggaste FPS-spelen på marknaden! Det finns mycket att beundra i grafiken och i spelvärlden, partikel-effekterna och ljus-effekterna är otroliga och det enda spel som skulle vara en värdig motståndare är Killzone 3. Spelet ser riktigt bra ut i både singleplayer- och i multiplayer-delen. Karaktärsmodellerna är verklig, snygg och väldigt flytande och ingen nedgradering har gjorts för spelets multiplayer. DICE har använt sig av den fysikmotor som EA’s FIFA-spel använder sig för att göra karaktärernas rörelser så verkliga.

 

Ljud

Det här spelet har en otrolig ljudbild. Det finns inte ett spel på marknaden som ger den känsla av närvaro och djup i ljudbilden som Battlefield 3. Att spela ett FPS-spel och inte bara vara uppmärksam på det visuella men även vad du hör runt omkring dig ger dig så mycket mer och dessutom det taktiska spelsättet. Att maskera ljudet av dina skott till en explosion kan vara livsavgörande i spelets multiplayer. En stor stridsvagn som strategiskt avfyrar sin kanon vid rätt tillfällen istället för att peppra med kulsprutan eller annat som ger ifrån hans position kan och är något som kan ge dig makten mot din motståndare. Spelet använder sig av DTS HD-ljud med Dolby Digital Surround och undertecknad använder sig av ett 5.1 ljudsystem, ett måste i min mening för ett spel som det här.

 

Slutsats

Efter många års väntan och med skyhöga förväntningar så var man såklart lite nervös för att de inte skulle mötas men Battlefield 3 är det bästa spelet i serien. Det här är det tredje Battlefield-spelet med en singleplayer-del, de två första hade en rätt så tydlig humoristisk ton men den här gången går de på realism och en betydligt allvarligare ton och de gör de rätt i. Serien är synonym med multiplayer och det är där fokuset ligger ; du låser upp tillbehör, vapen och egenskaper för din klass och de fordon som finns samtidigt som du går upp i rank. Lägg till en grym co-op och det kommande tilläggspaketet ”Back To Karkand” som är banor från Battlefield 2 i ett nytt ljus – gör multiplayern bara ännu starkare och mer långlivad. Dada-da-dada-DA-DAH!

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *