Förhandstitt på Battlefield 3 och intervju med Patrick Bach från DICE

Förra veckan fick jag ett väldigt trevligt telefonsamtal från Christoffer Stäke. Han ringde och berättade att DICE skulle komma till Dreamhack och vi var inbjudna för att få testa deras kommande stortitel Battlefield 3. Vi skulle även få intervjua Patrick Bach. Då jag bor i Jönköping och skulle på Dreamhack föll ansvaret på mig. Jag sken som en sol efter det telefonsamtalet och började genast skriva upp allt jag ville veta om spelet. Det blev två A4-sidor och vissa prioriteringar fick göras. Jag fick inte svar på alla frågor men fler än jag hade hoppats på.

Intervjun och mina första intryck av Battlefield 3 kan ni läsa här nedanför.

DICE genomgång

Då jag först kommer in i deras lokal och chocken lagt sig börjar det hela med en kort genomgång av alla klasser och hur spelet fungerar. Mest för att vi ska få ha lite koll när vi sen sätter oss och spelar. Okej det absolut första de säger är att det är totalförbud mot någon form av ljud eller bildinspelning. Då åker vi ut direkt. Så tyvärr inga bilder på hur det såg ut. Det var PC versionen av spelet vi sen fick testa så hur det ser ut på Playstation 3 kan jag inte säga heller.

Deras presentation börjar med en genomgång av alla klasser och vilka vapen och tillbehör de har. Inget nytt här som vi inte redan känner till. Assault-klassen har numera även fått axla rollen som Medic. De har nu även ficklampor som de kan använda för att blända fienden. Recon har inga ”motionmines” och inget ”bolt action” gevär som dödar på ett skott, de har dock sprängdeg och kikarsikten. De har försökt designa spelet så att Recon måste röra sig mer och blir mer utsatta om de ligger kvar på samma ställe länge. För att stabilisera sitt vapen måste de också hålla andan så det kommer bli svårare att spela som Recon än tidigare. Engineer är ganska lika hur de varit i Bad Company 2 med raketgevär och reparationskit. Support har nu stöd till deras maskingevär och är utmärkta på att lägga understödseld. Deras så kallade bipods fälls ut automatiskt då du lägger dig ner eller står vid ett föremål som är i rätt höjd. Murar, lådor, bilar etc.

Understödseld kan alla klasser ge med alla vapen, men på grund av mängden skott det krävs är det Support som är bäst lämpad för det med deras maskingevär. När man utsätts för understödseld bland annat ser man sämre och hör sämre. De ville så gott de kunde försöka fånga känslan av att ligga i ett riktigt kulregn.

De visar också lite hur det ser ut att röra sig. Man ser hela tiden sin kropp om man tittar ner och man rör sig smidigt över hinder. DICE säger att de tagit inspiration från Mirrors Edge när de utvecklat det systemet.

Spelet har också fullt dynamisk ljussättning och många ljuskällor går att skjuta sönder. Detta är något man kan utnyttja till sin fördel för man blir bländad av alla ljuskällor. Så att placera sig strategiskt framför ljuskällor kan ge stor fördel. Som ni sett i de trailers som släppts så ser ljuset och skuggorna helt fantastiska ut.

Varje vapen kommer också gå att modifiera för sig själv. För att få ett vapen som fungerar perfekt för din spelstil. Exakt vad som går att ändra gick de inte in på. Då vi sen testade spelade fanns inga val att göra utan det var en tidig Alpha så spelet var mycket nedskalat till allt utom att just spela.

De visar också mer hur man kan använda omgivningen. Inte bara skjuta sönder fasader för att ta bort skydd utan även skjuta ner en fasad över fienden och krossa dem.

Efter genomgången fick några börja intervjua och andra fick börja spela direkt. Jag var i gruppen som fick börja spela direkt. Vilket jag föredrog för då kunde jag undersöka några av de frågor jag tänkt att ställa sedan.

Mina första intryck av Battlefield 3 Multiplayer

Först och främst ska jag väl säga att det var väldigt väldigt roligt. Ifall någon av er tvivlade. Banan vi spelade var Metró. Den utspelar sig i Paris och är en ganska liten bana. Man börjar i en park, för att sen kommer ner i en tunnelbana, upp i ett köpcenter och sen slutligen slåss bland höghus. Det är alltså en väldigt varierande omgivning. Kan inte liknas med något vi sett tidigare i Battlefield serien. Det var action hela tiden.

Spelläget var Rush så det var som vanligt två lådor om skulle armeras och sprängas.

Medan spelsättet, banstorleken och delvis tempot kändes som Bad Company-serien kändes allt annat som den vanliga Battlefield-serien. I situationer där jag i Bad Company 2 lätt kunde ha tagit ihjäl en hel grupp genom att bara hålla in avtryckaren och svepa en gång över rummet fann jag mig nu i ett rum över fyra lätt förbannade rumäner. Vi spelade nämligen mot ett gäng testare från Rumänien. Spridningen var för stor för att jag skulle döda någon av dom och de blev nog alla skadeskjutna, men ingen dog. Man kommer alltså behöva sikta mer i Battlefield 3 än i Bad Company 2. Det är dock lite mer förlåtande än Battlefield 2. Jag fann balansen bra.

Något som många uppskattat är att ”prone” har återvänt. Man kan alltså ligga ner igen. Jag som spelat Battlefield 2 fann viss oro i detta då detta utnyttjades för mycket, vilket skapade väldigt tråkiga eldstrider där folk hoppade och slängde sig ner på marken. Såg även väldigt dumt ut. Det går inte att göra i Battlefield 3. Du kan inte heller svänga runt hur mycket som helst fort när du väl ligger ner. Försöker du titta åt sidan för långt fort så börjar bilden skaka för då måste man börja flytta hela kroppen. Om det är något föremål i vägen blir det även helt stopp. Mycket bättre balanserat än tidigare tycker jag.

Att återuppliva personer har blivit bättre. Går inte lika fort utan du måste hålla in knappen för funktionen i någon sekund först. Sen kan du hålla in tills du kommer fram till den döde som återupplivas automatiskt när du siktar rätt. Du kan återuppliva stående men det är mycket lättare om du sätter dig ner. När du bli återupplivad plockar du automatiskt fram pistolen. Oavsett vilket vapen eller föremål du hade framme då du dog. Detta är bra för dig om du har ett föremål framme istället för vapen. Det är bra för balansen för annars kan en Assault stå bakom ett hörn och hela tiden återuppliva en Support som hela tiden vaknar upp med maskingevär i högsta hugg.

Om du inte blir återupplivad går det att välja vem man ska starta på. Det är inte bara gruppledaren. Jag kunde i alla fall välja så länge flera levde. Tycker mig ha hört att det bara ska gå på gruppledaren. Får se om det kommer mer information om hur det fungerar. Du blir i alla fall varnad om det är dig som någon kommer starta på. En text kommer upp där det står ”Squad spawn on you 10”. Om det betyder att det är tio sekunder till någon startar på dig eller om man får 10 poäng per man som startar på dig vet jag inte. Hoppas det är poäng för att hålla sig vid liv och låta sina kamrater starta där man är så det uppmuntras. Jag hann inte fråga det.

Det tog också en del skott att döda någon. Inte så att man kände att man fick tömma ett halvt magasin i varje kille. Det kändes lagom. Lite som i Killzone 2. Gör det viktigare att lära sig sikta ordenligt och det är inte bara den som ser den andra först som vinner. Kräver lite mer skicklighet helt enkelt.

Understödselden tycker jag fungerade riktigt bra. När någon sköt över ett område med maskingevär så upptäckte man snabbt att där ville man inte vara. Att göra det själv och blind skjuta förbi ens lagkamrater gjorde det väldigt mycket lättare för de att rycka framåt. Bra att man får poäng för det också så det uppmuntras. Det finns ju en del spelare som aldrig gör något om de inte får poäng för det.

Hur ”spot and mark” fungerade fick jag ingen kläm på riktigt. Fick ”spot assist”, men jag tryckte aldrig på någon knapp så det verkar vara automatiskt. Om det var då man sköt mot någon eller om man bara behövde kolla på dom en längre stund vet jag inte.

Rörelsesystemet fungerade ganska bra. Om man hoppade upp på en hög med stenar kunde det flippa ur och ibland fastnade man på en mur. Som sagt alphastadie, om ens det, på spelet så vid släpp kommer det nog fungera mycket bättre.

Förstörelsen är i alla fall mer än förut märkte man tydligt. Även om det inte alltid går att förstöra allt. Lite balanserat är det för det ska vara kul också. Till exempel skulle man annars kunna kapa av hela tunnelbanan med raketer sen vinna för att fienden inte kan komma förbi bråten.

Bländningen fungerar bra. Det är väldigt svårt att skjuta någon som står vid en ljuskälla. De verkar även ha utnyttjat detta för att gör det svårare att skjuta motståndare i deras bas. Om det är något som används på alla banor eller bara Metró kan jag ju inte säga då jag bara spelat den banan. Jag tycker dock man blev lite väl bländad. Spelmekaniskt fungerade det jättebra men kändes lite väl overkligt. DICE upprepar i alla fall ofta att det är balans och att det ska vara roligt som är viktigt och inte realism och det köper jag. Jag hoppas dock att det inte blir riktigt lika starkt ljus då spelet släpps. Inte för mycket nedtonat heller, bara lite.

Intervju med Patrick Bach

Jag har spelat en hel del i klan i Killzone 2 och det är bland det roligaste jag någonsin gjort så min första fråga var om det blir något klanstöd utöver att bara en klan-tag framför sitt namn.

Patrick kunde tyvärr inte gå in på detalj hur de ska lösa det, men de jobbar på det så vi kan nog vänta oss något mer än bara att ha en tag framför sitt namn. DICE jobbar på något utöver det och förhoppningsvis kommer det mer info om detta snart.

Jag frågade sen om de gjort något för att förhindra att folk skjuter motståndare precis där de startar. Bland annat finns det de som hänger kvar i Rush-mode i Bad Company istället för att dra sig mot den plats de ska försvara.

Battlefield har ju alltid haft säkra zoner inleder Patrick med. Ända sedan deras första spel Battlefield 1942. I rush till exempel är det ju ett val man tillåter de att göra och de inför inget nytt för att förhindra detta. DICE vill uppmuntra spelare att göra ”rätt” men de vill samtidigt inte ta ifrån spelarna möjligheterna att göra fel.

”Vi är ju i grund och botten, i alla fall i multiplayer, ett sandbox-spel där vi ger dig X antal möjligheter sen får du liksom lösa det själv”

Man vill ha en jämn nivå mellan kontroll och frihet.

Han fortsätter sen med att säga att för vissa är spellägena Rush och Conquest spellägen, som är svåra att förstå, så det är därför de lägger till spelläget Team Deathmatch. Så man kan börja där och sen lära sig uppskatta Rush och Conquest för att fortsätta där.

Jag frågar också huruvida mus och tangentbord kommer stödjas på Playstation 3. Som väntat får jag ett snabbt nej. Anledningen till att jag frågade egentligen är mer min följdfråga om det ens övervägs inom industrin.

”Ja man tänker tanken men den skjuts ner direkt av det faktum av att om du har det stödet så splittrar det communityt”

Det finns helt enkelt inte tillräckligt många spelare att dela på för att det ska fungera säger han. Det blir som en egen plattform och det skulle inte finnas personer nog att fylla servrar. Patrick pratar vidare lite om hur det inte skulle fungera och från hans svar så känns det som det är något som faktiskt har undersökts och det inte bara är hans egna åsikt.

Då handkontroll inte är en lika exakt kontrollmetod som mus så fortsätter jag och frågar huruvida ”aim-assist” kommer finnas och till vilken grad.

Aim assist har alltid funnits i deras spel och det kommer finnas med även i Battlefield 3.

”Målet är att ju att det inte ska känna som ett spel där du varje gång du zoomar in så träffar du någonting”

Han fortsätter sen att prata lite illa om ett spel han aldrig säger namnet på, där man kan lite väl lätt göra just det för att klara ut hela spelet. Inte så svårt att gissa vilken spelserie han menar. Han vill i alla fall göra det lite lättare att sikta man det ska inte kännas som du får hjälp. Det ska vara subtilt.

Då jag sen frågar Patrick om E-sport är något de kommer satsa på får jag ett entusiastiskt ja.

”Det är något vi kommer försöka fokusera ganska hårt på och återta den plats Battlefield en gång hade

Det fanns inget mål att Bad Company serien skulle användas som E-sport men det gör det ändå. Vilket han tycker känns lite obekvämt då folk tycker det är dåligt stöd då det faktiskt inte finns något stöd alls.

De kommer även fortsätta utveckla stödet efter att spelet har släppts. Exakt vad de gör för att få E-sportsstöd får han inte gå in på. Team Deathmatch läggs i alla fall bland annat till för att göra e-sport lättare säger han. Det är ett läge där det är väldigt lätt att tävla i.

Jag försöker få fram lite mer info om hur exakt vapnen fungerar och frågar bland annat om ”bullet drop”, alltså om kulorna faller över avstånd. I Bad Company 2 kan man till exempel skjuta med 9mm skott över hela banor. Något som såklart inte går i verkligheten. Patrick svarar att ja bullet drop kommer finnas och hur exakt det ser ut för varje vapen kan han inte gå in på just nu för det är specifikt för varje vapen. Det är dock inte balanserat för att vara verkligt säger han utan det är roligt som är huvudmålet. Det är viktigt att man kan känna hur mycket det är i jämförelse med skott från stridsvagn och dylikt där du ser varje skott.

Att just det ska vara roligt är det som de lägger mest tyngd på fortsätter han. Han tycker de fått till en riktigt bra balans på alla vapen och klasser där alla fyller en roll och det finns något för alla spelstilar. Sen så påpekar han också att roligt och autentiskt kan ibland vara samma sak, medan ibland är de två olika saker.

”Våra designers jobbar hårt på att få det att vara både och hela tiden, men roligt först”

Finns också en del klagomål om vapenbalans och liknande i Bad Company 2, men de undersöker en hel del statistik för att kolla hur mycket av kritiken som stämmer. De letar efter saker som är obalanserade som till exempel att det kulle var för lätt att göra headshot, som det finns en del klagomål på, men något sådan trend har de inte sett så de är väldigt nöjda med sin balans på vapen i tidigare delar och också över hur det ser ut i Battefield 3.

På PC har det alltid gått att skriva till hela laget medan man på konsol bara kan prata med sin grupp så jag försökte få ett svar om det är något de tittat på inför Battlefield 3, men tyvärr kunde Patrick kunde inte gå in i detalj på hur det löser det, men de tittar på lösningar för det så förhoppningsvis kommer någon form av teamchat finnas med i Playstation 3 versionen av spelet. Om huruvida det gällde att man hör personer i sin närhet prata kunde han inte svara på.

Med tanke på att de är så nöjda över balansen frågade jag om de lagt in något vapen som är medvetet svårare att använda för de som vill ha lite mer utmaning.

De försöker inte att göra vapen som är bättre eller sämre utan bara annorlunda. Han pratar om krypskyttegevär där du får mer kraft per skott, men mer viktigt att träffa jämfört med automatvapen.

Jag tar upp G3:an från Bad Company 2, som exempel vilket är det sista vapen man låser upp, man har bara 20 skott i magasinet och i början inte kunde ha någon annan form av sikte än det vanliga siktet. Patrick själv gillar det vapnet väldigt mycket och de ser att många använder det vapnet och är många som tagit en hel del guldstjärnor med det för att de gillar att använda det.

De får mycket kritik för vapen som folk säger är värdelösa och sen då de kollar statistik så ser de ingen större skillnad mellan alla olika vapen. Varken i användning eller hur mycket poäng de som använder de får. Det handlar bara om ens spelstil. Så det kommer inte finnas några bättre eller sämre vapen inte medvetet i alla fall.

”Battlefield generellt sett är ett väldigt välbalanserat spel, men det innebär ju inte att det inte går att förbättra och det är det vi jobbar på hela tiden”

Med det tackade jag för mig och tackade Patrick för en underbar spelserie. Jag gick sen och körde någon match till innan vi var tvungna att gå.

Väntan till Oktober känns nu ännu längre. Jag lämnade DICE säker på att jag i många år framåt kommer spela Battlefield 3.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *