Recension : Virtua Tennis 4

Virtua Tennis 4 är ett arkad-tennisspel som erbjuder en brädspelslik karriär, Move-stöd och bisarra minispel. Med många bollar i luften och en hård konkurrens, klarar det senaste spelet i Virtua Tennis-serien

 

Singleplayer

Skapa din karaktär ; välj namn, hur tjocka ögonbryn han eller hon ska ha, ska du vara vänsterhänt eller högerhänt, byt frisyr och bered dig på ett djupt och något underhållande singleplayer-läge. Spelets fokus ligger mer eller mindre i karriärs-läget och det tar dig från träningsmatcher till att du får ”träffa” dina fans och till några av världens största tennisturneringar.
Det är uppbyggt likt ett brädspel och du förflyttar dig med ett begränsat antal kast/biljetter för varje gång du vill ta dig framåt.

Du startar din karriär i Australien och har därefter 70 dagar på dig att ta dig till slutkampen. Du tjänar in poäng och pengar efter du vunnit matcher och dylikt som du sedan kan spendera på din karaktär och köpa nya rackets, men även kläder så som tröjor, shorts, skor med mera.
Under resans gång mellan de olika matcher du spelar så behöver du ha en översikt på din hälsa. Låter du bli att checka in på ett hotell då och då så kommer du bittert få stå ut med att till exempel vara tvungen med att spela med en öm ankel eller med en rätt så dålig kondition – vilket såklart påverkar din prestanda i en match.
Utöver de matcher och turneringar du deltar i karriär-läget så har du utmaningar/uppdrag på sidan av som ser till din spelstil som ”stark forehand”, ”starkt försvar” eller ”snabb löpare” och så vidare.

 

Grafik och ljud

Med lättförstådda menyer och väldigt kvicka laddningstider så är Virtua Tennis 4 ett spel du lätt kan hoppa in och ut ur olika sektioner av spelet. Spelet flyter på i 60 fps och har en väldigt färggrann ton. Karaktärerna har en viss detaljrikedom men det är inte något som du kommer tappa hakan av.
Blod, svett och tårar är populärt i sportspel och till dagens datum så har de realistiska fighting-spel varit de som korats som vinnare – i Virtua Tennis 4 får du se spelarna svettas till och från, men det ser mer ut som torkat vax längst ansiktet än något i likhet med svett.
Ljudbilden i spelet är inte märkbar och i menyerna för ljudet så har du två alternativ : musik och tal. En total avsaknad av några valmöjligheter för de med hemmabio. Jag har ett 5.1-system och får den feedback jag behöver i alla högtalare men jag kan inte svara för hur det skulle bli med ett 7.1-system då ingen information ges om spelet ger stöd för just det. Spelet har däremot stöd för uppspelning av musik från din PS3 hårddisk, något som inte alla spel har stöd för än idag.


Kontroll och styrning

DualShock 3 :
Kontrollerna i Virtua Tennis 4 är simpla och lätta att bemästra. Dessvärre har utvecklarna lagt mer tid på karaktärernas animationer och de tar över en önskad tight kontroll som hade gett spelaren en mer precision och frihet. Du styr med den vänstra analogspaken och du har olika typer av slag på X, fyrkant, cirkel och triangel-knapparna. That’s it. Det finns olika kameravinklar att välja mellan, varav en som har en slags överaxeln-vy som följer spelarens varje steg.
Efter ett par matcher så började jag undra vad AI:n gjorde rätt och jag gjorde fel – de kunde slå hårdare vid önskat tillfälle medans jag hamrade på knapparna med förhoppning i att det skulle ge mig ett hårdare slag med mitt racket. Till min besvikelse så gav spelet inte mig några tips på hur jag skulle lyckas med detta och jag får utgå från att den mänskliga spelaren är begränsad i det här fallet.

Det är inte ett svårt spel att spela men kontrollen håller definitivt dig tillbaka. Ibland så söker sig din karaktär till bollen inför ett slag och ibland så håller han – för ett bättre ord – racket ”höllstrat”. I multiplayer-matcher så blir responstiden i animationerna lite snäppigare och spelet börjar kräva mer av dig i och med att du måste vara på rätt plats och som i riktig tennis : svinga ditt racket något i förväg.

Jag kände en frustration med kontrollen från och till, men det kan tänkas att det är en vanesak. Jag ska dock inte behöva ha långa animationer och en långsam respons i åtanke när jag sätter mig för att spela ett spel, särskilt inte i ett tennisspel där snabba reflexer är nyckelordet.PlayStation Move :

Låt din magiska stav ligga, det är inte lönt att spela Virtua Tennis 4 med din PlayStation Move kontroll. Kameran för det här kontrollschemat visar endast ditt racket och styr dig scriptat till den delen av banan som motståndarens boll kommer träffa. Väldigt användarvänligt. Spelet ger dig inte möjligheten att använda din Navigation kontroll tillsammans med din Move kontroll för att positionera din karaktär, vilket är synd och får ”Motion Play”-sektionen att kännas som något slags nybörjar-läge istället för den delen av spelet som kunde varit mer riktad till avancerade spelare. Motion Play-sektionen är dessutom den enda delen av spelet du kan använda din Move kontroll.
Spelet har den mest simpla implementationen för PS Move och den kan jämföras med ett spel till en annan spelkonsol där du bara behöver fäkta med kontrollen från höger till vänster för att kamma hem en seger. Vill du spela tennis med din Move-kontroll så rekommenderar jagSports Champions.

 

 

Multiplayer

Det är här Virtua Tennis 4 är som bäst – tillsammans med några vänner i soffan och möjligheten att antingen spela mot varandra eller med varandra. Spelet stödjer upp till fyra spelare samtidigt beroende på spelläge. Du har att välja mellan spelare mot spelare, par mot par eller spelets Party Mode (upp till fyra spelare) där minispel är fokuset. Jag har endast en Move-kontroll så jag kan inte testa om det går att spela två, men som tidigare nämnt så har spelet bara gett mig möjligheten att spela med Move-kontrollen i den tillämpade Move-sektionen.

I online-delen så har du möjligheten att välja mellan rankad match eller spelarmatch. Den rankade matchen fungerar som en turné och ger dig erfarenhet och XP (experience points). Vad jag fått information om så ska en mänsklig-spelare kunna ta datorns plats men detta har inte hänt under tiden jag spelat. Spelarmatchen är helt och hållet ett spelläge som involverar människor och du har möjligheten att antingen göra en egen match eller delta i någon annans. Spelet ger dig en slags serverlista att söka igenom och väl inne i en lobby kan du antingen hoppa in i en ledig match eller sitta på avbytarbänken och vänta in den match du vill spela.


Slutsats

Virtua Tennis 4 är ett lättsamt arkadtennis-spel som definitivt inte ska spelas av den kräsne spelaren som kräver ren precision. Jag ser det mer som ett spel för förfesten och med ett gäng vänner i soffan som efter ett par öl förvandlats till John McEnroe. I min mening så ska ett tennisspel ha en supertight kontroll och Virtua Tennis 4 levererar varken det med en DS3-kontroll eller med Move.

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *